گردگیر پلوس
پلوس چیست؟
یکی از مهم ترین قطعات در جلو بندی خودرو است. نیروی تولید شده توسط موتور ماشین به جعبه دنده یا همان گیربکس و از آنجا میل گاردان این نیرو را به دیفرانسیل منتقل می نماید. در این میان دیفرانسیل وظیفه تنظیم دور چرخ ها را به عهده دارد و مابین چرخ های عقب و یا جلو ، راست و چپ و در ماشین های دو دیفرانسیل هم در جلو و هم در عقب، قرار دارد. برای این که نیروی وارد شده به دیفرانسیل به چرخ ها منتقل شود، میله ای از درون دیفرانسیل به چرخ سمت راست و چپ وصل شده که پلوس نامیده می شود. مهم ترین علت خرابی پلوس، پاره شدن گردگیرهای آن است.
گردگیر پلوس چیست؟
گردگیر پلوس قطعهای است قیف مانند که در انتهای آن قرار دارد و از برخورد گرد و خاک و… با سر پلوس ممانعت می کند. اگر همیشه در هنگام سرویس خودرو گردگیرها چک شود در این صورت، اگر پارگی داشته باشند میتوان با تعویض آنها از خرابی سر پلوس جلوگیری کرد. این قطعه در عین ساده به نظر رسیدن در نگاه اول بسیار قطعهای حساس و استراتژیک است و استفاده از نوع بی کیفیت آن میتواند خسارت و هزینه بسیار زیادی جهت تعمیرات خودرو برجای بگذارد. گردگیرها در هر خودرو شامل دو مدل هستند:
1- گردگیر پلوس سمت گیربک inner boot
2- گردگیر پلوس سمت چرخ Outer Boot
گردگیرخودرو
Nitrile Butadiene Rubber (NBR)
Chloroprene Rubber (CR)
Thermoplastic Elastomer (TPE)
نیتریل بوتادین رابر یا اصطلاحا لاستیک روغنی از جمله پلیمرهای بسیار پر کاربرد در صنعت لاستیک سازی است. این نوع لاستیک بر اساس میزان درصد نیتریل (ACN) بکار رفته در ساختار آن به انواع مختلفی دسته بندی میگردد. هرچه میزان نیتریل موجود در NBR بیشتر باشد خواص و ویژگیهای آن را افزایش میدهد. از جمله ویژگیهای این نوع الاستومرها میتوان به مقاومت در برابر روغن و حلال ها، انعطاف پذیری در درجه حرارت های پایین (دمای انتقال شیشه ای) و مقاومت سایشی مناسب اشاره نمود.
از دیگر الاستومرهای پرمصرف در صنعت لاستیک سازی نئوپرن یا اصطلاحا کلوروپرن میباشد. از ویژگیهای منحصر بفرد این نوع لاستیک میتوان به مقاوت حرارتی بالا، مقاومت در برابر عوامل جوی و اُزون، مقاومت در برابر رطوبت، مقاومت کافی در برابر روغنها و مواد شیمیایی، مقاوم در برابر اشتعال پذیری، طول عمر پارگی بسیار عالی، مقاوم در برابر سایش و تَرَکزایی دینامیکی، چسبندگی عالی به الیاف و فلز و مقاوم در برابر اکسیداسیون شیمیایی، گرما و نور خورشید اشاره کرد.
ترموپلاستیک الاستومرها (TPE) که گروهی از کوپلیمرها یا ترکیب فیزیکی پلاستیک و لاستیک هستند و خواص گرمانرم و الاستومری دارند. در حالی که اکثر الاستومرها گرماسخت هستند، مهم ترین ویژگی ترموپلاستیک الاستومرها این است که گرمانرم و فرآیندپذیر هستند. این مواد پلیمری مزایای معمول هر دو مادۀ لاستیکی و پلاستیکی را نشان میدهند. مزیت استفاده از ترموپلاستیک الاستومرها، امکان کشش با ازدیاد طول متوسط و بازگشت به حالت اولیه است که موجب دوام بیشتر آن ها میشود. این نوع لاستیک در 6 گرید عرضه میگردد که هر کدام ویژگی ها و کاربرد مختص به خود دارد و فقط گرید TPE-E همان (Thermoplastic copolyester) مناسب ساخت گردگیر می باشد.
شرکت جهان محرکه پارس با مطالعه و تحقیق روی انواع پلیمرها و کشف دقیق فرمولاسیون مناسب جهت ساخت و تولید انواع گردگیر با توجه به اقلیم های حاکم در کشور و با تکیه بر توان داخلی توانسته است گامی بزرگ در جهت ارتقاء هرچه بیشتر کیفیت قطعات و رقابت پذیری با نمونه های خارجی اصلی بردارد. در این راستا از انواع فرمولاسیونهای پلیمری بهره برده شده است. همچنین سعی شده است نواقص موجود (در صورت وجود) در قطعه اصلی با طراحی جدید برطرف و بر بهبود طول عمر پارگی قطعه افزوده شود. تولید گردگیرها در 2 گرید A و A+ صورت می پذیرد که در نوع A از NBR و در نوع +A از کلوروپرن (CR) استفاده شده است که علاوه بر کیفیت بالاتر، به مراتب هزینه تولید بالاتری نسبت به NBR دارد. انواع گردگیرهای تولید شده شرکت جهان محرکه پارس شامل موارد زیر میباشد:
1- گردگیر پلوس سمت چرخ Azera – گرید A+
2- گردگیر پلوس سمت گیربکس Mazda3-New – گرید A+
3- گردگیر پلوس سمت چرخ مزدا Mazda3&New3 – گرید A+
4- گردگیر پلوس سمت گیربکس L90 – گرید A+
5- گردگیر پلوس سمت گیربکس پژو 405 و سمند (3 خار) – گرید A
6- گردگیر پلوس سمت گیربکس پژو 405 و سمند – گرید A
7- گردگیر پلوس سمت گیربکس پراید (3خار) – گرید A
8- گردگیر پلوس سمت چرخ پراید – گرید A